2. Meet the local

Trabajas en Hyves? Claro que conosco Hyves! Que chevere!
Ana, Hyver uit Bucaramanga, Noord-Colombia

==

Begin 2009 grijpt de kredietcrisis om zich heen. In de traditionele nieuwjaarsmail schrijven we dat al ons geld bij Icesave stond. Dat is natuurlijk niet waar, maar het lijkt ons een mooi mysterie in de categorie Peruanen en Bhutan. Opvallend veel Hyvers trappen erin en journalisten vragen ons gretig hoe wij ons nu voelen. Hubert hoort het nieuws via De Pers. De investeerder moet er hard om lachen. ‘Typisch Hyves,’ noteert de journalist beschaamd.

Indirect wordt Hyves wel geraakt door de crisis. De advertentiebudgetten drogen op, al wordt dat deels gecompenseerd door de groei van het aantal Goldmembers. ‘Hyvers vluchten in goud,’ analyseert Floris. Voor 2009 maken we voor het eerst een formeel budget. Wat nu te doen? Bezuinigen zoals de meeste bedrijven? Of zoals altijd naar hartenlust investeren in een zo mooi mogelijk Hyves? We gaan voor optie B. Als het meezit, levert dat toch nog een vergelijkbare winst op als de 3,7 miljoen van 2008. Onze filosofie is nog steeds dat als we zo veel mogelijk waarde creëren voor Hyvers, de waarde van Hyves uiteindelijk ook wel stijgt. De kwaliteit van de website speelt ook een belangrijke rol in de strijd met Facebook. Nu bezuinigen is een mooi voorbeeld van de Engelse uitdrukking penny wise, pound foolish. Bovendien is winst als doel erg saai.

Wel is het belangrijk dat Hyves geen verlies gaat draaien. Financiering ophalen tijdens een crisis voor een verlieslatend internetbedrijf is een dure grap.

Gelukkig zijn HJ, Hubert, Leendert en mijn vader het eens met onze strategie. ‘Het zal een hele klus worden om de economische crisis het hoofd te bieden naast de druk van concurrenten. Ik was blij verrast, want ik had eerlijk gezegd gedacht dat de advertising cijfers sterker gedaald zouden zijn. We zullen des te meer aandacht moeten besteden aan nieuwe producten,’ schrijft Leendert al in november.

Het tastbaarste bewijs van de investeringen is het gloednieuwe Headquarters. Eind 2008 barst het Hyves-onderkomen op de Herengracht uit zijn voegen. Overal zijn bureaus geplaatst voor nieuwe medewerkers: in de bespreekkamer, in de gangen en in de borrelruimte. Dat laatste was de druppel. Door de crisis is er genoeg aanbod van kantoorruimte, maar meer dan 2000 m2 met parkeerruimte op loopafstand van de grachten is een weinig gangbare categorie. Des te groter is de verrassing als Marc het voormalige hoofdkantoor van British Petroleum uit zijn hoed tovert, een volledig gerenoveerde kantoorkolos op het Frederiksplein in hartje Amsterdam. Als we door het gestripte pand lopen, doet het nog het meest denken aan het hoofdkwartier van een communistische partij in het oude Oostblok. Niet ongepast voor een site met 8 miljoen inwoners.

Dankzij de kleurrijke inrichting nemen we in maart toch weer onze intrek in een rebellenhoofdkwartier. Net als de Hyves-feesten is het nieuwe pand een klap in ons gezicht. Een wake-up call. De Hyves-hype is echt. Koen, Floris en ik kunnen onze ogen nauwelijks geloven. Elke afdeling heeft zijn eigen uitgestrekte etage. Er zijn een tafeltennistafel en een voetbaltafel. Een dakterras met uitzicht over Amsterdam. En als kers op de taart een heuse receptie. Met een receptioniste. Als ik haar voor het eerst aan de telefoon heb, blijkt dat Hyves helaas nog steeds niet hiërarchisch is. ‘Raymond? En hoe heet je van je achternaam?’

==

De aftocht van Myspace uit Nederland blijft ook in de Amerikaanse media niet onopgemerkt. In januari geef ik een interview aan BusinessWeek. Het artikel FACEBOOK, MEET THE LOCALS beschrijft vooral de succesvolle strijd van Hyves en Tuenti tegen Facebook. Andere netwerken worden ook genoemd, maar hebben het moelijk.

Zo heeft Hi5 er wel voor gekozen om te bezuinigen. De site ontslaat al in oktober 2008 10 tot 15 procent van zijn personeel. In maart volgt een nieuwe ontslagronde, volgens TechCrunch voor zelfs 50 procent van het personeel. Na Myspace en Facebook is de site met 63 miljoen unieke bezoekers per maand het populairste netwerk ter wereld. En nu heeft het een twee keer zo klein team als Hyves. Hi5 is in een dodelijke spiraal beland: het bezuinigt omdat het marktterrein verliest aan Facebook door een minder goed product, waardoor het marktaandeel weer extra slinkt et cetera.

Myspace trapt in dezelfde val. De inkomsten van de Amerikaanse site vallen tegen, ook door de groei van Facebook. In juni snoeit Myspace het team terug met bijna 30 procent tot duizend man, terwijl Facebook zijn team snel blijft uitbreiden. In Amerika zijn de sites nog even groot, maar de strijd is al beslist.

Ook internationaal gaat het Facebook voor de wind. In juni publiceert TechCrunch een wereldkaart met daarop het leidende sociale netwerk per land. Zoals het Gallië van Asterix en Obelix wordt Nederland steeds meer omsingeld door landen die door Facebook veroverd zijn. De nakende ondergang van sommige netwerken zonder een sterke lokale thuismarkt blijkt ook uit het feit dat wij half juli een van de grootste netwerken te koop krijgen aangeboden voor een fractie van de waarderingen die een jaar eerder circuleerden. Netlog en Bebo staan niet eens meer op de kaart van TechCrunch. Google kiest eieren voor zijn geld en verplaatst het hoofdkantoor van Orkut naar Belo Horizonte om het netwerk in te graven in de Braziliaanse markt.

==

In tijden van kredietcrisis is het reclamefestival van Cannes ongepast. Bijna niemand gaat, en Hyves ook niet. Wel nodigt Olaf ons uit voor het filmfestival in dezelfde badplaats, een mooie gelegenheid om de deal van een jaar eerder nog eens te vieren. De tweede avond reserveert de Zweed twee tafels in de club VIP, een tijdelijke dependance van de gelijknamige feestcafés in Parijs en Saint-Tropez. De feestvreugde tijdens de feestjes op het filmfestival is alsof morgen nooit komt. Al is het natuurlijk een bedenkelijk toppunt van kapitalisme met gedrag dat je normaal alleen op apenrotsen vindt. Dat komt zelfs terug in de inrichting. De tafels staan op verschillende niveaus. Hoe hoger de tafel, hoe duurder en dus hoe meer aanzien.

De tafel van de VIP is de drinkplek van de Afrikaanse savanne. Bij het zien van de bijbehorende flessen champagne hengelen drommen dorstige deernen letterlijk met hun glazen over de fluwelen afscheiding. Waarop Platinamember Rogier Olaf waarschuwt: ‘Don’t feed the animals.’

Het wordt de correcte Zweed te veel. ‘Ai kent wotsj zis.’

Het is een terechte waarschuwing van Rogier.

In het gedruis bevinden zich ook ’s werelds meest gehaaide roofkippen. Zo drinken we een glas champagne met een lieftallige blondine die sluw door de omheining heen breekt. Nooit waren we dichter bij een bankroet. Een jaar later beschuldigt deze dame de CEO van Hewlett-Packard van seksuele intimidatie. De beschuldigingen van het voormalige Playboy-model en hoofdrolspeelster in onder andere de klassieker Body of Influence 2 worden ongegrond verklaard maar toch geschikt voor een geheim bedrag. En de CEO moet aftreden. De volgende dag verliezen de aandeelhouders van HP 9 miljard dollar door een duikeling van de beurskoers.

Twee dagen later smokkelt Michiel Mol, de oprichter van Lost Boys en Media Republic, ons zonder kaartje naar binnen bij het premièrefeestje van Inglourious Basterds. Overvallen door nostalgie dwalen mijn gedachten af naar veertien jaar eerder. Als talenscholieren sloten Flop en ik ons toen in de veel te ruime smokings van onze vaders op op de dames-wc’s van het Palais de Festival. ’s Avonds was het eindfeest van het filmfestival en overdag was er nog geen beveiliging in het gebouw. Een paar uur later keek ik onder de deur of de kust veilig was. De kust was niet veilig. Voor me strekte zich een bos van naaldhakken uit. Logisch, want er was nog maar één wc beschikbaar. Net toen mij het zweet uitbrak, fluisterde Flop: ‘Volgens mij is er niemand, ik ga nu.’ NEE! wilde ik schreeuwen. Maar ik hoorde zijn deur al langzaam opengaan.

==

‘Wat doe je dit weekend?’ Mols vraag haalt me terug naar 2010.

==

Er zijn twee overeenkomsten tussen de bedrijven en de uitstapjes van de succesvolle internetondernemer. 1: hij houdt niet van half werk. 2: hij deelt ze graag met de mensen om hem heen. Met hetzelfde gemak waarmee wij vrienden uitnodigen voor Hyves doet hij dat bijvoorbeeld voor wedstrijden waaraan hij deelneemt met zijn formule 1-team. Zoals de grand prix van Monaco een paar dagen later. De kwalificatieritten volgen we op twee meter afstand van de wagens in de pitstop. Het echte hoogtepunt is als we in de pitstop bij de buren een glimp opvangen van Richard Branson. Om de een of andere reden een bizarre ervaring om zo’n icoon van zo dichtbij te zien en dat in deze setting. Ik ben er nog niet van bekomen als ik vijf minuten later opeens zijn hand vasthoud. Hij komt even buurten bij Michiel.

==

Intussen groeit Hyves nog steeds als kool. In het eerste halfjaar van 2009 neemt het aantal pageviews toe met 40 procent tot 7 miljard per maand. Een op de zeven pagina’s die Nederlanders online bekijken, is een Hyves-pagina. Hyves heeft nu net zoveel pageviews als Myspace toen het werd overgenomen door Newscorp. Nog mooier is dat ondanks de groei de website snel blijft.

Naast de snelheid werkt het H-team aan de vormgeving, het tweede grote kritiekpunt op Hyves. In de drukte hebben we de klachten dat Hyves er te kinderachtig uitziet te lang naast ons neergelegd. Op de tekentafel gaat het design onder leiding van Floris nu compleet op de schop. Na lang aarzelen nemen we zelfs afscheid van de drie poppetjes als logo om tegemoet te komen aan de kritiek. In samenwerking met een bureau gaan we op zoek naar een nieuw logo.

‘Even out of the box? Wat vinden jullie van twee kersen als logo?’

‘Hebben jullie weleens gedacht aan een geluidje als logo?’

Floris en ik kijken elkaar aan. Dat hebben we niet. Nee, daar hebben we nooit aan gedacht. Na nog een aantal Jiskefet-achtige sessies concluderen we dat het blauwe speels geschreven ‘Hyves’ eigenlijk toch nog niet zo gek is. Dat redt het ook zonder vrucht ernaast. Als de nieuwe vormgeving eindelijk af is, moeten de honderden verschillende Hyves-pagina’s in het nieuwe jasje worden gestoken. De oude pagina’s zijn bovendien jarenlang geoptimaliseerd zodat ze zo snel mogelijk laden, die mogen nu niet langzamer worden. Al met al is het nieuwe design een hele klus die zo’n negen maanden in beslag neemt.

De Goldmembers hebben half juni de primeur. Nadat hun tips zijn doorgevoerd is 1 juli D-day. Het nieuwe design wordt nu geïntroduceerd voor iedereen. Er zijn duizenden positieve reacties, maar minstens zoveel negatieve. Bij de aantallen van Hyves kunnen de kleinste veranderingen de grootste gevolgen hebben. Zo worden alle profielfoto’s rechtsboven vierkant. Dat geeft een veel strakker gevoel, maar de automatische vierkante uitsnede leidt ertoe dat een klein deel van de Hyvesters nu alleen met hun borsten op de profielfoto staat. Daardoor ontvangen ze heel andere berichten dan normaal. Net zo ernstig is dat Leendert nu alleen met zijn buik op zijn profielfoto staat. In de weken die volgen verwerkt het team weer zo veel mogelijk feedback van de Hyvers. Tot opnieuw het punt komt dat het belangrijk is om onze poot stijf te houden. Uit eigen ervaring en dankzij de reacties van de Goldmembers die al langer met het nieuwe design hyven, weten we dat het een vooruitgang is. Dat mag nu niet verwateren.

GeenStijl-columnist (en internetfenomeen) Bert Brussen grijpt de kritiek van sommige Hyvers aan voor een nationale actie: ‘Laat zien waar je staat en delete je Hyves-account.’ Als we de kritiek pareren met onder andere een verwijzing naar oma Brussen, wordt de strijdbijl begraven. Het nieuwe design is echter slechts een aanleiding voor de actie. De echte oorzaak is veel lastiger te bestrijden.

Hyves is weliswaar nog steeds veel groter dan Facebook, maar onder hoogopgeleiden rond de dertig, vooral in de grachtengordel, is het verschil een stuk minder groot. Een deel van deze groep wordt steeds actiever op Facebook. Dat hoeft op zich niet schadelijk te zijn, maar het wordt gevaarlijk als een groot deel van de journalisten ook in deze groep valt. Begrijpelijkerwijs schrijven zij hun artikelen mede op basis van hun eigen ervaring. Tot 2009 werkte dat in ons voordeel. Zo leek Hyves in 2005 door de mediahype veel groter dan een paar honderdduizend gebruikers. Nu kan echter de indruk ontstaan dat heel Nederland overstapt terwijl wij in absolute termen juist harder groeien dan ooit, zelfs harder dan Facebook in Nederland.

Kort na de actie van Brussen wordt opnieuw de ondergang van Hyves aangekondigd, ditmaal in de blog ‘Wordt het steeds stiller op Hyves?’ Als artistieke Amsterdamse student zit de schrijver midden in de doelgroep die actief is op Facebook. Net als andere blogs met deze boodschap doet het pijn. Niet alleen bij Floris, Koen en mij, maar bij het hele team dat zich vol inzet voor Hyves. Dat ik de blogger al ken van een eerder positief artikel over Hyves, maakt het nog vervelender.

Vaak zijn de reacties onder dergelijke artikelen extremer. Tot onze verbazing blijkt een deel van de reageerders op onze ondergang te hopen. We proberen dat enthousiasme te begrijpen. Is het onze eigen schuld? We blazen toch nooit hoog van de toren? Bij nader onderzoek zijn sommige reacties te herleiden naar concurrenten of bedrijven die tevergeefs hun diensten hebben aangeboden. Zoals John, die ons er op een blog van beschuldigt te goochelen met cijfers. Als anderen hem erover doorzagen, biecht hij eerlijk zijn echte motivatie op: ‘Maybe I’m just pissed off they never replied my business proposal.’

Dus toch karma. Met een snuifje jaloezie.

Om te zorgen dat de discussie in elk geval op basis van de juiste feiten wordt gevoerd, publiceert Yme geregeld de onafhankelijke cijfers van Comscore. Daaruit blijkt dat Hyves in alle doelgroepen veel groter is dan Facebook – en groeit. Deze cijfers presenteren we ook met onze strategie op borrels op Hyves HQ, speciaal voor bloggers en twitteraars. Het creëert begrip en helpt het sentiment te keren.

==

Ook gooien we er nog een schepje bovenop om Hyves nog verder te verbeteren. Onze strategie is tweeledig. In de eerste plaats willen we de communicatie tussen vrienden makkelijker en leuker maken. Zo lanceren we in oktober samen met BlackBerry en Vodafone een Hyves-applicatie voor de populaire telefoon. Een maand later volgt de app voor Android en de nieuwe versie van de iPhone. Ook werken we op de achtergrond aan Hyves Mobile, een eigen mobiele aanbieder waarmee Hyvers gratis kunnen bellen, en met de Rabobank aan Hyves Afrekenen, een sociaal betaalsysteem.

Het tweede deel van onze strategie noemen we ‘Hyves verbindt Nederland’. Veel gebeurtenissen deel je niet alleen met vrienden, maar met het hele land. Bijvoorbeeld een programma als X Factor of het Nederlandse elftal. Verkiezingen, een PVV-Kamerlid... ze zijn van ons allemaal. Door onze focus op Nederland kan Hyves de nationale spil worden, de plek waar gevoelens worden gedeeld, emoties blootgelegd en Nederland in actie komt. Idealiter ten goede.

Zo peilt RTL Ontbijtnieuws vanaf november elke dag de mening van Nederland in hun Hyve. De polls van anchor Jan de Hoop zijn razend populair en genereren duizenden stemmen. Elke ochtend wordt Nederland nu met Hyves wakker. Kan het mooier?

Ja. Dezelfde maand kondigen we een intensieve samenwerking met de KNVB aan. Hyves gaat zowel het amateurplatform Voetbal.nl faciliteren als het Nederlands elftal ondersteunen.

Half juli lanceren we Nu in Nederland, een overzicht van de meest besproken onderwerpen op Hyves en een belangrijk onderdeel om Hyves te positioneren als nationaal platform. Vanaf oktober kan Hyves gekoppeld worden aan Twitter en Facebook, zodat Hyvers ook updates van hun vrienden op andere sites kunnen volgen. En in november lanceren we een geheel nieuwe homepage. Net als bij Facebook en Facebooks inspiratie FriendFeed kunnen Hyvers nu direct vanaf de homepage reageren op berichten van hun vrienden, wat voor veel meer discussies zorgt.

==

In september bestaat Hyves vijf jaar. In een blog blikken we terug en danken we de Hyvers voor hun hulp. Ook willen we wat terugdoen, met name voor de mensen die al sinds 2004 hyven, want ‘als jullie destijds niet zo’n freak waren om in je eentje lid te worden van een leeg vriendennetwerk, dan was Hyves er niet geweest’. Hyvers kunnen hun stoutste droom krabbelen, waarna wij er vijf uitkiezen om te vervullen.

De duizenden wensen variëren van wereldreizen tot ontmoetingen met artiesten. Ook nu is de categorie ‘dat zie je niet aankomen’ goed gevuld. Wat vind je bijvoorbeeld van de wens voor een pruik van echt mensenhaar voor een ‘travo’ vader?

Uiteindelijk organiseren we een ontmoeting met Hyver Alain Clark, gaan we de Ferry Mingelen-fanhyve in boekvorm uitgeven, organiseren we een trip naar Euro Disney voor Susan en haar ernstig zieke neefje en een reis voor Kim naar haar geboorteland Korea. Als eerste wens plaatsen we Henks huwelijksaanzoek ‘Miranda wil je met me trouwen?’ op de homepage. Het stel is weer samen sinds zij elkaar hebben teruggevonden via Hyves. Gelukkig zegt Miranda ja. Als bonuswens mag Patrick de Laive het WK in Zuid-Afrika verslaan, dankzij de net gesloten partnership met de KNVB. Vriendjespolitiek mag niet ontbreken in een sociaal netwerk.

==

Twee maanden later gaat ook onze eigen droom in vervulling als Gijs antwoord krijgt op zijn mail ‘meneer Van Dale wacht op antwoord’. Meneer Van Dale heeft goed nieuws: ‘hyven’ staat in het woordenboek.

==

onovergank. werkw.; hyvede; h. gehyved

1. Communiceren via digitale vriendennetwerk Hyves.

==

Het is niet de laatste verrassing van 2009. Op 5 december krijgt Yme een boek cadeau. Als hij de titel ziet, speurt de Fries verbaasd de gezichten van zijn schoonfamilie af. Weet iemand het?

‘Goh, leuk... Het geheim van De Telegraaf.’

==

Van 3 naar 10.000.000 vrienden
cover.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-a.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-b.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-c.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-d.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-e.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-1.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-2.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-3.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-4.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-5.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-6.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-7.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-1.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-2.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-3.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-4.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-5.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-6.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-7.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-1.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-2.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-3.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-4.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-5.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-6.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-7.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-8.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-9.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-10.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-11.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-12.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-13.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-14.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-15.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-16.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-17.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-18.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-19.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-20.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-21.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-22.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-23.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-24.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-25.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-26.xhtml